De specht


De specht

In Dit Artikel:

Herkenbaar aan de gaten die het in de boomstammen achterlaat, blijft de "regenvogel" nooit onopgemerkt. De twee geslachten lijken bijna op elkaar, met een groene rug die zijn naam heeft verdiend, de soort, een dop helder rood tot aan de nek, een zwarte vlek rond het oog, een witachtige keel en een geelgrijze buik. Maar alleen de man heeft een rode snor.

specht

bestek

Latijnse naam: Picus viridis.
familie: Picidae.
lengte: 31 tot 33 cm.
spanwijdte: 40 tot 42 cm.
levensduur: ong. 7 jaar, soms tot 11 jaar.
leefgebied: bosjes, oude boomgaarden, oude heggen.
Nest in hoogte: van 2 tot 10 m van de grond.
Aantal eieren: 5 à 8. ; incubatie: 14 tot 17 dagen. ; Vertrek uit het nest: 25 dagen na de geboorte.
distributie: heel Europa behalve Finland. Van het hart van de winter tot het begin van de lente, breekt een gebroken hamer de stilte, wat de aanwezigheid ervan aangeeft. Monsieur pic-vert en zijn metgezel zijn aan het werk in verkennend boren. Schitterend, ze hebben niets te jaloers op exotische vogels: groene livrei met bronzen en gouden reflecties op de rug en vleugels, basswood belly, scarlet helmet, cream throat, black mask, versierd met rode snorren bij de man. Stevig vasthoudend aan de stammen aan hun pootjes, uitgerust met de voorkant en de achterkant van scherpe klauwen, bewegen ze verticaal in kleine sprongen, steunend op de veren van hun staart, stijf en stevig.
Behendig in de takken, zijn de groene pieken onhandiger in de lucht, waar hun golfvlucht hen het vaakst naar de grond brengt, en met goede reden. Ze vinden hun favoriete gerecht: mieren en hun larven.

Zijn behoeften

De specht bezoekt vaak gebieden met zowel hoge bomen als gazons. Om zijn nest op te zetten, graaft hij met zijn lange, puntige, snavelvormige of dode bomen, meestal op een vrij lage hoogte. Het accepteert een nestkast met een intern volume van 15 x 15 cm en 40 cm hoog, met een gat van 6 tot 7 cm in diameter op 30 cm vanaf het laagste minimum.

nesting

Erg druk, ze doorboren hun gaten in januari in bomen waarvan het zachte hout hun nest kan beschermen. Het is niet zozeer de behoefte aan voedsel dat hen bezielt als dat van reproductie. Veel stammen worden dus gezeefd met hun lange puntige rekening, voordat ze worden gekozen als degene die hun broed zal huisvesten. In april graaft de pic-vert een ronde ingang en een lange gang van 15 cm die toegang geeft tot de broedkamer: een doos van 30 cm diameter bekleed met chips. Wat verlaten holtes betreft, ze zullen binnenkort worden geïnvesteerd door andere vogels in de grot.
Hun liefdes worden uitgedrukt door een charmante ophef: luchtopnames, die suggereren dat de onderkant van hun vleugels is versperd door wit en grijs, hun felgele achterdeel, onderbroken door karakteristieke uithalen.

Hoe de aanwezigheid van deze vogel te promoten

Tuinvrienden, die het geluk hebben groene picks te hosten, ze op afstand te bekijken, omdat ze verlegen zijn en ervoor zorgen dat ze met een goede intelligentie bij hen wonen. Behoud oude bomen, reservoirs van biodiversiteit, die hen van onderdak zullen voorzien. Ze zullen je ontdoen van overtollige mieren, xylophagous insecten, een aantal plagen van je fruitbomen. Om ze te verzachten, bied ze lekkernijen aan: appel of sinaasappel, walnoten en vooral meel dat je in de hoogte hebt, in diepe verticale feeders.

Zijn eten

Deze vogel consumeert larven die zijn uitgeroeid uit alsem en sommige andere insecten, maar meestal mieren in alle stadia (larven, nimfen, volwassenen).
Insecten vormen het grootste deel van hun menu en, eenmaal uitgebraakt, die van hun 5 tot 8 kuikens. Om ze in het hart van de mierenhopen te vinden, gebruiken de spechten, op de manier van miereneters of tapirs, hun lange, puntige, kleverige tong met kleine haken.
Hij komt zelden naar de kribbe, pikt het vet en geniet van de meelwormen.

Zijn rol in de tuin

Insectenetend, het is waardevol om de verspreiding van mierenhopen in het gazon te beperken.

Wanneer observeren?

Het hele jaar door aanwezig, het is een eenzame en een zittende persoon die zich van zijn territorium verwijdert.
Vind alle vogels om te zien in de winter in de tuin in ons bestand.

door
tekst: Vincent ALBOUY
tekst: Martine Gerardin

Videos Gerelateerde Artikelen: HERKEN DE GROTE BONTE SPECHT.


Aanbevolen Artikelen
  • Welke pomp voor mijn aquarium?
  • De springende reus van Vlaanderen: een buitengewoon konijn
  • Internationale landbouwshow 2017
  • Hoe kuikens fokken?
  • Waarom verdwijnt de Black Swift zo plotseling aan het einde van de zomer?
  • Kan uw hond u overal vergezellen?
  • Ons advies voor het starten van een geitenboerderij
Meest Bezochte Uit De Categorie
Voeg Een Reactie